СМШ у Дневнику Фебруар 2017

Прочитајте прилог о СМШ објављеном у новосадском Дневнику, од 04.02.2017.

 

Кад металци интерпретирају Шумановића

(кликни на линк за оригинални текст)

 

Иако их најчешће сматрају грубим занимањима, машинске струке могу бити и те како креативне и префињене, што на веома сликовит начин показује и професорка стручних предмета
 

 у Средњој машинској школи у Новом Саду Ивана Влајков. И сама динамична личност с израженим афинитетима према уметности, а мастер инжењерског машинства, Ивана и њени ученици се већ годинама боре против, како она каже,

„блејања”, кроз учешће у најразличитијим креативним пројектима, неуморно трагајући за наредним идејама. Тако су ученици трогодишњег смера Оператер машинске обраде, предвођени професорком Влајков, недавно на себи својствен начин обележили 120 година од рођења великог сликара Саве Шумановића - прављењем својеврсне реплике његовог дела „Црвени зид”.

– Када је кренуло обележавање 120 година од рођења сликара, одабрали смо једну његову слику, која ми се допала због композиције, али и јер је Шумановић у том периоду стварања имао обичај да црним оивичи контуру – сећа се Ивана Влајков. – Ту сам направила спону с нашим материјалом и урадили смо такве контуре, али од метала. Направили смо просторни цртеж у три димензије, који је поприлично велик и тежи готово 15 килограма, па делује доста монументално.

Просторни цртеж Иваниних средњошколаца приказује Шумановићеве познате купачице у једној новој, али компактној целини. На посао су прионули прошле зиме, требало им је шест недеља, а тај необичан подухват успели су да изведу уз помоћ професора Школе за дизајн „Богдан Шупут” Ђуре Радишића. У пројекту обележавања годишњице Шумановића придружило се и девет академских уметника из школе „Богдан Шупут“, и свако је у свом домену дао допринос виђењу дела тог сликарског мајстора. Укупно је створено 50 радова који су, по Иваниним речима, „испунили сврху и прошетали се по Србији”, а прва станица је Нови Бечеј. После 15. јануара изложба је одатле кренула по целој Војводини, а задржаће се и у Новом Саду, а касније можда, нада се професорка, обиђе и остатак Србије.

Нашој саговорници и њеним ученицима то није било први пут да сарађују с колегама из Школе за дизајн. Пре неколико година су радили и на обележавању стогодишњице рођења Богдана Шупута, по коме Уметничка школа носи назив. Тада су Иванини ученици златари правил накит од бакра, инспирисан Шупутовим карикатурама које је цртао када се школовао у Паризу.

– Пошто је то било у периоду између два светска рата, период арт декоа, направили смо монтажно-демонтажни накит на којем смо изгравирали његове карикатуре. То је веома заинтересовало и децу и мене, а када сам видела какав је тада био одзив код ученика, наравно да се ни тренутка нисам двоумила око поновне сарадње са школом „Богдан Шупут“ – каже Ивана Влајков.

Та професорка технологије браварских радова и техничког цртања с двадесетогодишњим педагошким искуством иза себе је, са својим ђацима златарима, и редован излагач на Источноевропском сајму накита. Пошто ове године није било тог профила у новосадској Машинској школи, с браварима је направила још један необичан излет у уметност – изложбу чекића.

– Скупили смо 24 чекића из пет различитих заната, а прикључиле су  нам се и Средња машинска школа из Чачка, која је отворила уметничко одељење и баве се обрадом дрвета и уметничком обрадом метала, као и Средња машинска школа „Политехника“из Београда, чији су златари излагали накит од бакра и месинга. Ту је и започела сарадња с Музејом града Новог Сада, која ће вероватно бити крунисана тако што ћемо те чекиће уобличити на неки начин и поклонити Граду. Реч је о чекићима који су се користили у Војводини, а такве збирке алата нису уобичајене – каже Ивана Влајков.

Када је реч о тавим и сличним акцијама професорке Влајков, машинци су, по њеним речима, увек ради за сарадњу. Све то углавном, каже Ивана, почиње наивно, одласком у неки музеј или галерију, на изложбу из које могу повући паралелу са својим занимањима. Деци је, саветује она, потребан такав стимуланс.

– Не можемо стално да вртимо једну исту причу, и, у тежњи да направимо неку живост, покупимо се и одемо у Музеј Војводине да видимо како је пећински човек обрађивао метал, и то има одличан пријем код ђака. Кустоси нас проведу кроз изложбу, а уз то се прошетамо лепом Дунавском улицом, и то нам све шири видике и чини нас бољим људима. Можемо чак и да направимо селфи у Музеју! Поента је да радимо нешто занимљиво у школи и да не „блејимо” – уверава професорка Влајков.

Д. Ристић
 

У припреми нова изложба

Ивана Влајков и њени ученици припремају још једну несвакидашњу изложбу, на којој ће изложити штитове, својеручне творевине, у сарадњи с Музејом Војводине. Све је инспирисано једном посетом Музеју где су видели келтског ратника с офанзивним и дефанзивним наоружањем.
– Завршавамо наших десет штитова које смо заједно дизајнирали – објашњава Ивана Влајков. – Мало смо се пошалили те  је на сваком комаду велико почетно слово дела града из кога ученик долази, па тако имамо штит с великим „Ф“ као Футог, „А“ за Адице, „Д“ за Детелинару, али и „Ђ” за Ђурђево... 
Изложба тих штитова очекује се на пролеће у Музеју Војводине, екипа из Уметничке школе помоћи ће им да направе каталоге, а у припреми су и сувенири, па чак и перформанс у Дунавском парку.

Прилог РТВ о СМШ Јануар 2017

Погледајте прилог радио Телевизије Војводина о Средњој машинској школи Нови Сад, о дуалном образовању (интервју са директором Владимиром Гавранићем).

 

 

 

Манифестација КРЕАТИВНА ЗОНА

Манифестација „КРЕАТИВНА ЗОНА“  одржана на СПЕНС-у 15. и 16. децембра 2016. обележила је крај полугодишта школске 2016/17. године.

Ученици наше школе активно су учествовали на овом хепенингу и показали својим млађим другарима из новосадских основних школа шта се све у Средњој машинској школи учи и у чему све деца могу да учествују у нашој школи.

 

View the embedded image gallery online at:
http://masinskans.edu.rs/vesti/vesti/page-4-2#sigFreeId15692de492

 

Тако су презентовани ученички радови наших ђака, кроз израду накита који је поклањан посетиоцима, као и уптреба робота и одржавање мотора СУС. Врло посећен догађај допринео је наставку промоције наше школе.

СМШ у Дневнику

Прилог новосадских новина "Дневник" о СМШ

 

Клупе пуне у одељењу бравар-заваривач

 

До краја прошле школске године Средња машинска школа у Новом Саду имала је проблем са мањком заинтересованих за упис у неке профиле, углавном занатске, због чега су многи били

пред гашењем. Ипак, захваљујући добро смишљеној промотивној кампањи, директор Машинске школе Владимир Гавранић на крају првог полугодишта сумирао је резултате  и, како нам је рекао, машински профили ове школске године су прави хит међу малим матурантима, те је занимање за ту струку, која је и те како тражена на тржишту, у великој мери порасло. О значају промене, која се догодила у року од само неколико месеци, говори и то да је прошле године министарство чак и укинуло смер оператер машинске обраде, који ће, како каже Гавранић, Машинска поново тражити за школску 2017/2018.

-  Ове године смо имали сјајан упис - задовољан је директор Гавранић. - Урадили смо маркетиншку кампању, која се фокусирала пре свега на профил бравар-заваривач, који од ове школске године реализујемо по концепту дуалног образовања. То значи да ученици на праксу иду у фирме са којима смо потписали уговоре. Као резултат тих наших напора, од ове школске године уписали смо 30 деце у смер бравар-заваривач, као и на профиле аутомеханичар и инсталатер.
Секретар школе Живка Гавриловић је указала на то да је највећи проблем на који је 
усмерена кампања је недовљна информисаност родитеља и будућих средњошколаца, те им сам назив смера, на пример оператер машинске обраде, често звучи досадно, једнолично и неперспективно.
 
- Ради се о веома траженим профилима на тржишту - каже Живка Гавриловић. - Ми ћемо укинути смер поново тражити да уведемо у наредној школској години, пошто је тренутна заинтересованост већ велики помак, нарочито када погледамо колико је било интересовање ново занимање - бравар-заваривач. Годинама радим у овој школи и дешавало се то да уписујемо по троје-четворо деце на нека занатска занимања, па је овај уписни рок стварно за нас чудо! 
 
Директор Гавранић успех протеклог уписног рока у машинској школи приписује, пре свега, спроведеној кампањи, у оквиру које су он и његови сарадници настојали да ученицима осмог разреда приближе занимања, која нуди Машинска. У тој “турнеји” обишли су чак 17 осмолетки. 
 
- Циљ нам је да сваки ученик који дође у Машинску школу зна шта га чека по завршетку школовања. Трогодишњаци одмах могу да почну да раде, док четворогодишњи смерови могу да бирају да ли ће да раде или да иду на даље школовање. Смер компјутерско управљање је, на пример, веома тражен на тржишту, па ученик може да почне да ради одмах након матуре, а, с обзиром на то да је реч о четворогодшњем смеру, могу и да наставе своје школовање. Занимање бравар-заваривач, који траје три године, је такође веома тражено у многим фирмама, од малих браварија до великих система.  
 
Да не би часили часа, Машинска школа је са кампањом за школску 2017/2018. годину већ кренула, учешћем на програму Креативног центра на Спенсу, где су ученици и професори излагали радове са смерова бравар-заваривач, техничар моторних возила и роботичари. Представили су се и кратким филмом, а родитеље и основце су упућивали шта их очекује у тој школи. Ту промоцију, каже Гавранић, намеравају да наставе сваки месец до краја ове школске године.
 
- Од следеће школске године очекујемо још бољи упис, као и још ужу сарадњу на релацији ученик-школа-родитељ-пословни партнери. Сада смо тражена школа, рејтинг нам временом расте и добијамо све боље ученике - са поносом закључује директор Машинске школе Владимир Гавранић.
Д. Ристић
 
Дуално образовање – концепт будућности
Од почетка ове школске године, машинска школа увела је концепт дуалног образовања, а пилот смер је бравар-заваривач. У том смеру, ученици друге, треће и четврте године иду на праксу у фирме са којима је школа потписала уговор, а ђацима се њихов рад плаћа. Послодавац је дужан да ученику обезбеди ментора, новчану надокнаду (углавном је то дневница), као и оброк. Од великог је значаја то што, како каже Владимир Гавранић, ученик на тај начин учи и пословној култури и начину пословања фирме, те послодавац добија комплетног радника по његовом изласку из школске клупе, а ђак добија квалитетну праксу и могућност запослења.
 
- Тренутно шаљемо дописе фирмама и тражимо партнере. До сада имамо уговоре са Фабриком котурних лежајева, Виполом, Енергомонтажом, Машинском радионицом „Тупањац”...
 
 
Оригинални текст можете погледати на линку:

Посета ватрогасном дому 2016

У оквиру предмета ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ, ученици четвртих разреда и ученици завршних разреда трећег степена, 1.12.2016. године заједно са предметним професором Биљаном Бурмаја Драча, посетили су Ватрогасни дом у Новом Саду.

 

View the embedded image gallery online at:
http://masinskans.edu.rs/vesti/vesti/page-4-2#sigFreeId822232b413

 

Професионална ватрогасна бригада је након упознавања ученика са садржајем просторија дома, представила своју техничку опрему и возила и одржала предавање о превентивним мерама и понашању у случају пожара, као и о предвиђеним условима за професионално обављање послова ватрогасца.

Најновије Вести

Број Посетилаца

174881
ДАНАСДАНАС74
ЈУЧЕЈУЧЕ116
ОВЕ_НЕДЕЉЕОВЕ_НЕДЕЉЕ523
ОВОГ_МЕСЕЦАОВОГ_МЕСЕЦА2654
ДО_САДАДО_САДА174881
Statistik created: 2018-05-25T15:26:31-04:00
Гости на сајту 8