Прилог РТВ о СМШ Јануар 2017

Погледајте прилог радио Телевизије Војводина о Средњој машинској школи Нови Сад, о дуалном образовању (интервју са директором Владимиром Гавранићем).

 

 

 

СМШ у Дневнику

Прилог новосадских новина "Дневник" о СМШ

 

Клупе пуне у одељењу бравар-заваривач

 

До краја прошле школске године Средња машинска школа у Новом Саду имала је проблем са мањком заинтересованих за упис у неке профиле, углавном занатске, због чега су многи били

пред гашењем. Ипак, захваљујући добро смишљеној промотивној кампањи, директор Машинске школе Владимир Гавранић на крају првог полугодишта сумирао је резултате  и, како нам је рекао, машински профили ове школске године су прави хит међу малим матурантима, те је занимање за ту струку, која је и те како тражена на тржишту, у великој мери порасло. О значају промене, која се догодила у року од само неколико месеци, говори и то да је прошле године министарство чак и укинуло смер оператер машинске обраде, који ће, како каже Гавранић, Машинска поново тражити за школску 2017/2018.

-  Ове године смо имали сјајан упис - задовољан је директор Гавранић. - Урадили смо маркетиншку кампању, која се фокусирала пре свега на профил бравар-заваривач, који од ове школске године реализујемо по концепту дуалног образовања. То значи да ученици на праксу иду у фирме са којима смо потписали уговоре. Као резултат тих наших напора, од ове школске године уписали смо 30 деце у смер бравар-заваривач, као и на профиле аутомеханичар и инсталатер.
Секретар школе Живка Гавриловић је указала на то да је највећи проблем на који је 
усмерена кампања је недовљна информисаност родитеља и будућих средњошколаца, те им сам назив смера, на пример оператер машинске обраде, често звучи досадно, једнолично и неперспективно.
 
- Ради се о веома траженим профилима на тржишту - каже Живка Гавриловић. - Ми ћемо укинути смер поново тражити да уведемо у наредној школској години, пошто је тренутна заинтересованост већ велики помак, нарочито када погледамо колико је било интересовање ново занимање - бравар-заваривач. Годинама радим у овој школи и дешавало се то да уписујемо по троје-четворо деце на нека занатска занимања, па је овај уписни рок стварно за нас чудо! 
 
Директор Гавранић успех протеклог уписног рока у машинској школи приписује, пре свега, спроведеној кампањи, у оквиру које су он и његови сарадници настојали да ученицима осмог разреда приближе занимања, која нуди Машинска. У тој “турнеји” обишли су чак 17 осмолетки. 
 
- Циљ нам је да сваки ученик који дође у Машинску школу зна шта га чека по завршетку школовања. Трогодишњаци одмах могу да почну да раде, док четворогодишњи смерови могу да бирају да ли ће да раде или да иду на даље школовање. Смер компјутерско управљање је, на пример, веома тражен на тржишту, па ученик може да почне да ради одмах након матуре, а, с обзиром на то да је реч о четворогодшњем смеру, могу и да наставе своје школовање. Занимање бравар-заваривач, који траје три године, је такође веома тражено у многим фирмама, од малих браварија до великих система.  
 
Да не би часили часа, Машинска школа је са кампањом за школску 2017/2018. годину већ кренула, учешћем на програму Креативног центра на Спенсу, где су ученици и професори излагали радове са смерова бравар-заваривач, техничар моторних возила и роботичари. Представили су се и кратким филмом, а родитеље и основце су упућивали шта их очекује у тој школи. Ту промоцију, каже Гавранић, намеравају да наставе сваки месец до краја ове школске године.
 
- Од следеће школске године очекујемо још бољи упис, као и још ужу сарадњу на релацији ученик-школа-родитељ-пословни партнери. Сада смо тражена школа, рејтинг нам временом расте и добијамо све боље ученике - са поносом закључује директор Машинске школе Владимир Гавранић.
Д. Ристић
 
Дуално образовање – концепт будућности
Од почетка ове школске године, машинска школа увела је концепт дуалног образовања, а пилот смер је бравар-заваривач. У том смеру, ученици друге, треће и четврте године иду на праксу у фирме са којима је школа потписала уговор, а ђацима се њихов рад плаћа. Послодавац је дужан да ученику обезбеди ментора, новчану надокнаду (углавном је то дневница), као и оброк. Од великог је значаја то што, како каже Владимир Гавранић, ученик на тај начин учи и пословној култури и начину пословања фирме, те послодавац добија комплетног радника по његовом изласку из школске клупе, а ђак добија квалитетну праксу и могућност запослења.
 
- Тренутно шаљемо дописе фирмама и тражимо партнере. До сада имамо уговоре са Фабриком котурних лежајева, Виполом, Енергомонтажом, Машинском радионицом „Тупањац”...
 
 
Оригинални текст можете погледати на линку:

Посета ватрогасном дому 2016

У оквиру предмета ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ, ученици четвртих разреда и ученици завршних разреда трећег степена, 1.12.2016. године заједно са предметним професором Биљаном Бурмаја Драча, посетили су Ватрогасни дом у Новом Саду.

 

View the embedded image gallery online at:
http://masinskans.edu.rs/vesti/vesti/page-5-2#sigFreeId822232b413

 

Професионална ватрогасна бригада је након упознавања ученика са садржајем просторија дома, представила своју техничку опрему и возила и одржала предавање о превентивним мерама и понашању у случају пожара, као и о предвиђеним условима за професионално обављање послова ватрогасца.

Манифестација КРЕАТИВНА ЗОНА

Манифестација „КРЕАТИВНА ЗОНА“  одржана на СПЕНС-у 15. и 16. децембра 2016. обележила је крај полугодишта школске 2016/17. године.

Ученици наше школе активно су учествовали на овом хепенингу и показали својим млађим другарима из новосадских основних школа шта се све у Средњој машинској школи учи и у чему све деца могу да учествују у нашој школи.

 

View the embedded image gallery online at:
http://masinskans.edu.rs/vesti/vesti/page-5-2#sigFreeId15692de492

 

Тако су презентовани ученички радови наших ђака, кроз израду накита који је поклањан посетиоцима, као и уптреба робота и одржавање мотора СУС. Врло посећен догађај допринео је наставку промоције наше школе.

Изложба СЈАЈ 2016

21. међународна изложба златарства и часовничарства Сјај”- Нови Сад
 
На двадесетпрвој међународној изложби златарства и часовничарства Сјај, која се одржава у Мастер хали новосадског сајма, учествују и ученици из Србије.
 
Наиме, поред већ традиционалног излагања ученика Средње машинске школе из Новог Сада, своје најуспешније творевине изложили су и ученици из ПОЛИТЕХНИКЕ- школе за нове технологије из Београда, као и ученици из Машинско - саобраћајне школе у Чачку, уметничко одељење.
 
 
 
Средња машинска школа из Новог Сада приредила је занимљиву изложбу занатских чекића и конструкциону документацију за чекиће из 1985. године.
 
Ученици из Београда који се школују за златаре у ПОЛИТЕХНИЦИ- школи за нове технологије показали су ручно израђен накит. Ови млади људи умеју да направе минђуше, привеске, наруквице и прстење. Посебно су вешти када је у питању уградња камена у метал.
 
Део изложбе описан насловом УЧЕНИЦИ, ЗЛАТАРИ СРБИЈЕ има још један сегмент који плени својом креативношћу и оригиналношћу. То су радови од дрвета и метала које су показали ученици уметничког одељења Средње машинско - саобраћајне школе у Чачку. Направили су кутије од дрвета да дуборезом, позлату на дрвету и занимљиве фигуре од жице и дрвета.
 
Подмладак златара већ једанаест година учествује на интернационалној изложби златарства и часовничарства Сјај, али ће 2016. година остати запамћена по првој изложби занатских чекића, што представља допринос сегменту сајма који се односи на алат и прибор за рад.
 
Поред Београда, Чачка и Новог Сада постоји још школа које образују ученике за овекве послове, а надамо се да ће они догодине својим радовима обогатити изложбу.
 

Број Посетилаца

193594
ДАНАСДАНАС84
ЈУЧЕЈУЧЕ55
ОВЕ_НЕДЕЉЕОВЕ_НЕДЕЉЕ139
ОВОГ_МЕСЕЦАОВОГ_МЕСЕЦА944
ДО_САДАДО_САДА193594
Statistik created: 2018-11-13T21:06:58-05:00
Гости на сајту 21