СМШ у Дневнику

Прилог новосадских новина "Дневник" о СМШ

 

Клупе пуне у одељењу бравар-заваривач

 

До краја прошле школске године Средња машинска школа у Новом Саду имала је проблем са мањком заинтересованих за упис у неке профиле, углавном занатске, због чега су многи били

пред гашењем. Ипак, захваљујући добро смишљеној промотивној кампањи, директор Машинске школе Владимир Гавранић на крају првог полугодишта сумирао је резултате  и, како нам је рекао, машински профили ове школске године су прави хит међу малим матурантима, те је занимање за ту струку, која је и те како тражена на тржишту, у великој мери порасло. О значају промене, која се догодила у року од само неколико месеци, говори и то да је прошле године министарство чак и укинуло смер оператер машинске обраде, који ће, како каже Гавранић, Машинска поново тражити за школску 2017/2018.

-  Ове године смо имали сјајан упис - задовољан је директор Гавранић. - Урадили смо маркетиншку кампању, која се фокусирала пре свега на профил бравар-заваривач, који од ове школске године реализујемо по концепту дуалног образовања. То значи да ученици на праксу иду у фирме са којима смо потписали уговоре. Као резултат тих наших напора, од ове школске године уписали смо 30 деце у смер бравар-заваривач, као и на профиле аутомеханичар и инсталатер.
Секретар школе Живка Гавриловић је указала на то да је највећи проблем на који је 
усмерена кампања је недовљна информисаност родитеља и будућих средњошколаца, те им сам назив смера, на пример оператер машинске обраде, често звучи досадно, једнолично и неперспективно.
 
- Ради се о веома траженим профилима на тржишту - каже Живка Гавриловић. - Ми ћемо укинути смер поново тражити да уведемо у наредној школској години, пошто је тренутна заинтересованост већ велики помак, нарочито када погледамо колико је било интересовање ново занимање - бравар-заваривач. Годинама радим у овој школи и дешавало се то да уписујемо по троје-четворо деце на нека занатска занимања, па је овај уписни рок стварно за нас чудо! 
 
Директор Гавранић успех протеклог уписног рока у машинској школи приписује, пре свега, спроведеној кампањи, у оквиру које су он и његови сарадници настојали да ученицима осмог разреда приближе занимања, која нуди Машинска. У тој “турнеји” обишли су чак 17 осмолетки. 
 
- Циљ нам је да сваки ученик који дође у Машинску школу зна шта га чека по завршетку школовања. Трогодишњаци одмах могу да почну да раде, док четворогодишњи смерови могу да бирају да ли ће да раде или да иду на даље школовање. Смер компјутерско управљање је, на пример, веома тражен на тржишту, па ученик може да почне да ради одмах након матуре, а, с обзиром на то да је реч о четворогодшњем смеру, могу и да наставе своје школовање. Занимање бравар-заваривач, који траје три године, је такође веома тражено у многим фирмама, од малих браварија до великих система.  
 
Да не би часили часа, Машинска школа је са кампањом за школску 2017/2018. годину већ кренула, учешћем на програму Креативног центра на Спенсу, где су ученици и професори излагали радове са смерова бравар-заваривач, техничар моторних возила и роботичари. Представили су се и кратким филмом, а родитеље и основце су упућивали шта их очекује у тој школи. Ту промоцију, каже Гавранић, намеравају да наставе сваки месец до краја ове школске године.
 
- Од следеће школске године очекујемо још бољи упис, као и још ужу сарадњу на релацији ученик-школа-родитељ-пословни партнери. Сада смо тражена школа, рејтинг нам временом расте и добијамо све боље ученике - са поносом закључује директор Машинске школе Владимир Гавранић.
Д. Ристић
 
Дуално образовање – концепт будућности
Од почетка ове школске године, машинска школа увела је концепт дуалног образовања, а пилот смер је бравар-заваривач. У том смеру, ученици друге, треће и четврте године иду на праксу у фирме са којима је школа потписала уговор, а ђацима се њихов рад плаћа. Послодавац је дужан да ученику обезбеди ментора, новчану надокнаду (углавном је то дневница), као и оброк. Од великог је значаја то што, како каже Владимир Гавранић, ученик на тај начин учи и пословној култури и начину пословања фирме, те послодавац добија комплетног радника по његовом изласку из школске клупе, а ђак добија квалитетну праксу и могућност запослења.
 
- Тренутно шаљемо дописе фирмама и тражимо партнере. До сада имамо уговоре са Фабриком котурних лежајева, Виполом, Енергомонтажом, Машинском радионицом „Тупањац”...
 
 
Оригинални текст можете погледати на линку: